THE VOICE

Hier een verslag van de bouw van een top luidspreker. Doelstelling is een systeem te bouwen die aan de volgende criteria moet voldoen:

Om de aandacht te verleggen naar de muziek, betekent dit een absoluut realistische weergave!
Mijn referentie is b.v. het Concert gebouw te Amsterdam waar ik regelmatig kom. Dan hoor je hoe muziek instrumenten in het echt klinken. Ik weet ook wel dat je nooit zo'n geluidsbeeld kan realiseren in een huiskamer omgeving, maar je kan er wel naar streven. Andere luidsprekers zijn voor mij  dan ook geen referenties. Er zijn altijd diverse factoren die het totale geluidsbeeld bepalen, (denk aan componenten, akoestiek, enz). Hoe wordt dit nu bereikt? De Luidspreker is een drieweg-weergever die het frequentiebereik van 17.5Hz tot 22kHz  volledig weergeeft. Ondanks dat 17,5Hz en >16kHz niet bewust worden waargenomen draagt het wel bij tot de ultieme beleving!
Ons gehoor, in combinatie met onze hersenen, werkt zo complex dat beleving van muziek niet uit te
leggen is in technische specificaties of eisen. Daarom heb ik de luidspreker volledig op het gehoor ontworpen! Net als op de manier hoe een akoestische muziekinstrument ontworpen is. Dit kost wel een lange ontwikkelingstijd, maar het resultaat is een luidspreker die klopt voor ons gehoor, die ook de sfeer van b.v een concert zaal laat horen, en niet alleen maar geluid. MLSA metingen gebruik ik alleen als hulpmiddel.

Als eerste heb ik gezocht naar geschikte speaker drivers.

Voor de tweeter heb ik gekozen voor de Focal  TC120TDXT met  een doorboorde magneet. Dit is een speciale versie van Focal. Deze tweeter is zeer gedetailleerd en snel in het hoog maar zeker niet scherp. Achter de magneet heb ik een akoestische kamer gecreëerd d.m.v een kunststof behuizing met dokter Bailey's long hair als demping in de behuizing. Deze heb ik nog voorzien een extra schijf achter op de behuizing van een soort bitumen, om evt. resonanties tegen te gaan.                                       

                                                                                                        focal_tc120tdx.jpg (5712 bytes)

                                                                                                        De Focal TC120TDXT

Voor het midden gebied heb ik gekozen voor de legendarische 18w8545 speaker van Scan-Speak, deze speaker wordt door velen topmerken gebruikt zoals, Wilson audio, Audiodata, Audio-physic, Voce Divina, enz. Deze luidspreker geeft een zeer open geluidsbeeld.

scan-speak_18w8545.jpg (20263 bytes)

                                                    De 18w8545 van Scan-speak

Voor het laag heb ik lang gezocht naar een geschikte woofer met  specificaties die ik nodig had om in een gesloten behuizing een diepe droge bas te krijgen. In eerste instantie ben ik verschillende speaker zaken af geweest om een geschikte woofer te vinden, nou dat viel niet mee, de enige die in de buurt kwam was de Scan-Speak 25w8565-01 woofer, maar dan moest ik toch met minder laag genoegen nemen. Tot dat ik na surfen op het internet erachter kwam dat er meer te koop was. mijn eerste keus viel op de NHT 1259 woofer, wat specificaties betreft voldeed deze aan mijn verwachting. Deze woofer wordt veel in de USA gebruikt door ontwerpers. Maar mijn grootste bezwaar van deze woofer is de membraan, deze is nl. van polypropylene wat niet stijf genoeg is, dus ben ik nog verder aan het zoeken geweest. Eindelijk had ik beet, via een link kwam ik terecht bij Audio Concepts inc. van deze fabrikant had ik wel eens wat over gelezen in het luidspreker bouwboek van Vance Dickanson. Het is de SV12 woofer geworden van ACI, deze woofer is sinds kort op de markt, wat specificaties betreft komt deze sterk overeen met de NHT1259, maar heeft een zeer stijve cones die uit geribbeld lange vezels bestaat die gigantische uitslagen kan maken. De SV12 heeft een Xmax van 12,87mm en heeft een zeer lage vervorming, en is daardoor zeer geschikt voor een gesloten behuizing. Ik heb deze woofers besteld bij ACI in de USA en had de woofers al na 4 dagen binnen via UPS.

sv12w3.jpg (39614 bytes)     aci_sv12.jpg (16000` bytes)

De SV12 woofer

sv12.gif (35611 bytes)

Het systeem bestaat uit twee delen, een top kast en een subwoofer kast, dit vormt samen een geheel. ik heb hier voor gekozen zodat het laag geen invloed kan hebben op de rest van het systeem. Als eerste heb ik de top kast (monitor) gebouwd, deze is zo stijf mogelijk opgebouwd d.m.v. een geraamte structuur. De zijkanten zijn uit meerdere lagen buig mdf opgebouwd met een gebogen verloop, voordelen zijn, onder andere,  een smalle front, geen parallelle reflecties. De groeven van de buig mdf zijn met twee componenten gupa opgevuld waardoor de zijpanelen zeer stijf zijn. zie foto's hieronder.

monitor1.jpg (36389 bytes)

Top kast in aanbouw.

De front is maar liefs 6 centimeter dik, de zijpanelen zijn van binnen beplakt met lood bitumem, kast  is gevuld met Dokters Bailey's longhair, en heeft een Q-factor van 0.5. Na het testen van de eerste opgezette filter waren de resultaten al heel positief, het geluidsbeeld was heel open. Na een tijd ingespeeld te hebben, heb ik de scheidings filter nog ge-finetuned. Het verbaast mij wat voor laag er al uit komt zonder de woofers, alleen het echte sub laag mis je, maar wat er uitkomt is van zeer hoog klaliteitsniveau, het klinkt heel rustig en levensecht.

 monitor2.jpg (25282 bytes)

                                                                               Hier met lood bitumen

                                                                                    monitor3.jpg (9653 bytes)   detail front

scan-speak_focal.jpg (21702 bytes)

                                      De Scan-Speak en Focal broederlijk naast elkaar

 

Hieronder de bas kast in aanbouw, deze is ongeveer 90 liter, met demping komt de Q-factor op ongeveer 0.5 wat een strakke laag gegarandeerd.

 baskast1.jpg (18237 bytes)

 

Hier de eerste test opstelling in de huiskamer, de woofers zitten hier nog onderaan, maar in de definitieve opstelling heb ik gekozen voor de woofers boven.

De eerste indruk was al heel positief, maar ik ben toch een tijd bezig geweest om de scheidingsfilter af te regelen om het geluid te perfectioneren, want alleen met MLSA meting ben je er niet.

   rnbox1.jpg (21293 bytes)

Hier wordt de kast verder afgewerkt met notenfineer

                        rnbox2.jpg (23291 bytes)

Hier de luidspreker in zijn definitieve vorm.

lsbox1.jpg (94180 bytes)

lstop.jpg (16000 bytes) Hier kan je goed de gebogen vormgeving zien

lsbox3.jpg (107972 bytes)

Copyright ©  R.Neervoort