MAESTRO

Introductie:

Sinds kort ben ik met een nieuw voorversterker project begonnen. De reden dat ik weer met een nieuw voorversterker begonnen bent, is dat ik tot op heden nog geen goede phono stage had gebouwd. En met "The Conductor" toch tegen wat beperkingen aanliep. Ondermeer door o.a. zijn asymetrische opbouw. Vandaar dit nieuwe project.
Ik vond "Maestro" wel een toepasselijke naam voor deze nieuwe voorversterker. De "Maestro" is totaal anders van opzet dan de "The Conductor" voorversterker. De "Maestro" is een volledig gebalanceerde ontwerp en volledig dual mono opgebouwd tot aan de voedingen toe. Ondanks dat het wederom om een buizenvoorversterker gaat, is hij heel modern opgebouwd. De voorversterker moest aan de volgende kwaliteitseisen en wensen voldoen. Dat de voorversterker een profesionele uitstraling heeft, gebruiksvriendelijk, o.a. door gebruik te maken van een volume regeling met afstandsbediening. De volume regeling en ingangskeuze is volledig digitaal gestuurd. Ik maak gebruik van een schakeling die o.a. ook door Jeff Rowland wordt toegepast. Tegenwoordig wordt dit soort volume regelingen veel toegepast door diverse top fabrikanten, O.A door BAT. Iedereen die ooit al eens een voorversterker heeft gebouwd weet dat een goede volume regeling een heet hangijzer is. Potmeters hebben altijd last van slechte gelijkloop, stappenschakelaars zijn een crime om op te bouwen en laten we over het omschakelen van de diverse bronnen maar helemaal zwijgen. Zeker bij gebalanceerde schakelingen. Daarom heb ik voor deze oplossing gekozen. De gelijkloop van deze digitale volumeregeling is 0,05 dB in 80 stappen. De units hebben een geïntegreerde relaisgeschakelde ingangskeuze voor vier ingangen. Hiermee kunnen de bedradingen zeer kort gehouden worden. De Phono stage wordt ook volledig gebalanceerd opgebouwd. Er komen dan ook XLR en RCA ingangen op. hiermee creéer ik dat end to end, door de set heen, het signaal volkomen symetrisch is. De OTL eindversterkers zijn namelijk ook volledig gebalanceerd opgebouwd. De EMS invloeden van buiten af en brom wordt hiermee tot een minimum beperkt. De "maestro" zal uit twee kasten bestaan, 1 kast voor de voedingen en een aparte kast voor de voorversterker. De opbouw met twee kasten heeft twee redenen nl, .om invloed van de voedingstranformatoren tot een minimum te beperken op het signaal en dat het allemaal niet in één kast past.

Opbouw van de voeding:

Ik heb als basis de PSU5 voedingsmodule genomen van Herweijer Electronics. Er wordt per kanaal zo'n module ingezet. Deze worden via aparte tranformatoren gevoed. De PSU5 module is kompleet met spanningen voor hoogspanning, gloeidraden en negatieve spanning. Het stabilisatie circuit voor de hoogspanning is met MOSFET’s opgebouwd en heeft als bijzonderheid dat de referentie zener wordt gevoed uit de gestabiliseerde spanning. Hiermee worden net variaties effectief buitenspel gezet en wordt een ca 20dB betere rimpel onderdrukking gerealiseerd dan bij normale gangbare schakelingen. Verder zijn er hoogwaardige componenten toegepast in de voeding, zoals MKP condensatoren in de uitgang, juist deze condensatoren bevinden zich in het gevoelige audio signaalpad en hebben invloed op de geluidskwaliteit. Als extra zit er nog een smoorspoel tussen. Om er zeker van te zijn dan de voeding doodstil is. Voor de gloeidraden beschikken we over een 6,3V stabilisator welke tot 3A gaat, + is er een extra spanning van 15 volt. Er zit ook een extra gestabiliseerde schakeling op voor de negatieve spanning, deze schakeling is vergelijkbaar met die van de hoogspanning en wordt voor de stroombronnen gebruikt. De PSU5 beschikt over een inschakelvertraging welke de hoogspanning vertraagd inschakelt. De inschakelvertraging heeft ook een mute uitgang waardmee de uitgangs relais worden aangestuurd, hiermee worden de uitgangen van de voorversterker tijdens opwarmen kortgesloten en worden enkele seconden na het inschakelen van de hoogspanning pas vrijgegeven

De voedingskast

De PSU5 module

Opbouw van de versterker:

De versterkerdeel wordt opgebouwd in een aparte kast. De printen voor de ingangskeuze en volume regeling modules, komen achterin de kast dicht bij de aansluitingen om de bedrading zo kort mogelijk te houden. Voor een gebalanceerde voorversterker zijn twee van deze modules nodig.

De besturingsmodules

Detail van ingangskeuze relais

Voor het koppelen van beide kasten, heb ik voor stevige Amphenol pluggen gekozen. Van uit de voedingskast moeten zo'n 16 aders doorgezet worden naar de versterkerkast.

Zware Amphenol connector voor koppeling van de kasten

Ik ga de versterker zodanig opbouwen, dat het eenvoudig wordt om de doorvoer condensatoren kan omwisselen. Na een tijd inspelen kan ik dan eenvoudig bepalen welke condensator het beste match binnen mijn set.

De Jensen en Auicap condensator

De buizen schakeling komt op een aparte koperen sub-chassis

Aansluitingen met zilverdraad en teflon isolatie

De voorversterker kast bijna afgebouwd

Voeding + Voorversterker

We zijn nu een paar maanden verder.
Metname de phono stage was een uitdaging om dat goed te krijgen. In eerste instantie had ik de 2SK170 fets ingezet, met daarboven een 6922 buis als cascode schakeling. en dit dan gebalanceerd Ik kreeg daar niet genoeg versterking uit. Ook stond het geheel uit balans en de klank vond ik ook niet goed genoeg. Heb daarna de MAT02 geprobeerd. De MAT02 is een gematch bipolaire dubbel transistor in een behuizing met een hele hoge HFE en zeer lage eigen ruis. Dat was precies de goude greep! De versterking was nu wel voldoende en het geluid was een stuk beter. Na alle voedingsspanningen afgeregeld en gecontroleerd te hebben, Kon ik met de duur test beginnen, of de zaak wel ook op langere termijn stabiel bleef. Gelukkig was dat allemaal in orde. Ik merkte dat na een uurtje spelen het geluid los kwam van de speakers. Dit gaat de goede kant op. Het kan alleen nog maar mooier worden. Heb de VV nu nog via de oude Philips set getest. Later ga ik de boel in de huiskamer installeren. Ben benieuwd hoe dat gaat klinken t.o.v. mijn vorige VV project "The Conductor"

Kasten afgewerkt met houten zijpanelen

De voorversterker speeld al weer een tijdje naar volle tevredenheid.

Copyright © 2006  R.Neervoort