MAESTRO
Introductie:
Sinds kort ben ik met een nieuw voorversterker project begonnen. De reden dat ik weer met een nieuw voorversterker begonnen bent, is dat ik tot op heden nog geen goede phono stage had gebouwd. En met "The Conductor" toch tegen wat beperkingen aanliep. Ondermeer door o.a. zijn asymetrische opbouw. Vandaar dit nieuwe project.Opbouw van de voeding:
Ik heb als basis de PSU5 voedingsmodule genomen van Herweijer Electronics. Er wordt per kanaal zo'n module ingezet. Deze worden via aparte tranformatoren gevoed. De PSU5 module is kompleet met spanningen voor hoogspanning, gloeidraden en negatieve spanning. Het stabilisatie circuit voor de hoogspanning is met MOSFET’s opgebouwd en heeft als bijzonderheid dat de referentie zener wordt gevoed uit de gestabiliseerde spanning. Hiermee worden net variaties effectief buitenspel gezet en wordt een ca 20dB betere rimpel onderdrukking gerealiseerd dan bij normale gangbare schakelingen. Verder zijn er hoogwaardige componenten toegepast in de voeding, zoals MKP condensatoren in de uitgang, juist deze condensatoren bevinden zich in het gevoelige audio signaalpad en hebben invloed op de geluidskwaliteit. Als extra zit er nog een smoorspoel tussen. Om er zeker van te zijn dan de voeding doodstil is. Voor de gloeidraden beschikken we over een 6,3V stabilisator welke tot 3A gaat, + is er een extra spanning van 15 volt. Er zit ook een extra gestabiliseerde schakeling op voor de negatieve spanning, deze schakeling is vergelijkbaar met die van de hoogspanning en wordt voor de stroombronnen gebruikt. De PSU5 beschikt over een inschakelvertraging welke de hoogspanning vertraagd inschakelt. De inschakelvertraging heeft ook een mute uitgang waardmee de uitgangs relais worden aangestuurd, hiermee worden de uitgangen van de voorversterker tijdens opwarmen kortgesloten en worden enkele seconden na het inschakelen van de hoogspanning pas vrijgegeven
De voedingskast
De PSU5 module
Opbouw van de versterker:
De versterkerdeel wordt opgebouwd in een aparte kast. De printen voor de ingangskeuze en volume regeling modules, komen achterin de kast dicht bij de aansluitingen om de bedrading zo kort mogelijk te houden. Voor een gebalanceerde voorversterker zijn twee van deze modules nodig.
De besturingsmodules
Detail van ingangskeuze relais
Voor het koppelen van beide kasten, heb ik voor stevige Amphenol pluggen gekozen. Van uit de voedingskast moeten zo'n 16 aders doorgezet worden naar de versterkerkast.
Zware Amphenol connector voor koppeling van de kasten
Ik ga de versterker zodanig opbouwen, dat het eenvoudig wordt om de doorvoer condensatoren kan omwisselen. Na een tijd inspelen kan ik dan eenvoudig bepalen welke condensator het beste match binnen mijn set.
De Jensen en Auicap condensator
De buizen schakeling komt op een aparte koperen sub-chassis
Aansluitingen met zilverdraad en teflon isolatie
De voorversterker kast bijna afgebouwd
Voeding + Voorversterker
We zijn nu een paar maanden verder.
Kasten afgewerkt met houten zijpanelen
De voorversterker speeld al weer een tijdje naar volle tevredenheid.Copyright © 2006 R.Neervoort