Op deze pagina nog een aantal ontwerpen die ik in het verleden ontworpen en gebouwd hebt.

Dit is mijn allereerste ontwerp uit 1989, het is een Transmissionline ontwerp met de bekende B139B luidspreker van KEF, De middentoner is een Focal 5n313,de Tweeter is ook een Focal nl. de T120k.

tmlbox_old.jpg (14176 bytes)

Later heb ik een update versie ontworpen met een titanium tweeter i.p.v. de Kevlar uitvoering, en met een hele mooie Podzus Gorlich VK175 als middentoner, voor een vriend, die zelf de kast gebouwd heeft. Dit ontwerp klonk een stuk gedetailleerder en heeft een groter soundstage, dan het eerste ontwerp. Het typische tml klank bleef gelijk.

tmlbox1.jpg (19997 bytes)

                                    Detail van het tweede ontwerp.

                                   tmlbox1.jpg (6484 bytes)

In opdracht van een ander audio vriend heb ik nog een luidspreker ontworpen, Dit is een bas reflex ontwerp met een hele mooie maar dure Focal 12kX8 woofer uit de audiom serie. De woofer wordt hier actief aangestuurd d.m.v. een Hypex versterker van 200 watt. Ook hier is weer de Podzus Gorlich VK175 en de Focal tc120tdx tweeter toegepast. De eigenschap van deze luidspreker is dat hij meer power heeft, dit komt voornamelijk door het hoger rendement van het bas reflex systeem. Het laag heeft ook een ander karakter, het is wat ronder van klank dan de TML, deze klinkt droger maar ook wat vetter.

                                                        brbox.jpg (10777 bytes)

Ik vind persoonlijk een gesloten systeem nog het mooist klinken, het laag is veel strakker en gedetailleerder dan een open systeem. Vandaar dat mijn laatste ontwerp een gesloten kast is.

Hier een foto van onderdelen voor een hybride versterker, het is de bekende A30 ontwerp van Audio en Techniek met een voedingstrafo van maar liefs 500VA per kant. Ik heb de versterkers gebouwd in mono blok configuratie. Het is een fraaie ontwerp met als SRRP buizen stuurtrap en power mosfets, die zeer open klinkt doordat er geen tegenkoppeling toegepast wordt.

a30.jpg (35100 bytes)

Copyright   R.Neervoort