PHILIPS NOSTALGIE

Hier een aantal legendarische Philips producten die ik in mijn bezit hebt.

Sinds kort ben ik in het bezit van een Philips AG9015 versterker uit 1959. Hij is nog helemaal origineel. Hij is gebouwd als OTL versterker (Output Transformer Less), net als de 9014 en de 9018. Het bijzondere van dit ontwerp is, dat er zowel hoog- als laagohmige uitgangen op zitten. De uitgangstranformator hangt als het ware als een single-end schakeling achter de OTL schakeling, dit om 8 en 16 ohm luidsprekers aan te kunnen sturen. De 800 ohm aansluiting gaat dus buiten de trafo om. Het is dus geen pentode of ultraliniair schakeling. Heel bijzonder!

Via internet kreeg ik een leuke reactie van Sander, over mijn Philips internet pagina. Hij vertelde mij dat hij nog oude Philips spullen over had die ooit van zijn opa zijn geweest en dat ik het over kon nemen. Ik ben nu een trotse bezitter van een tweede AG9015 versterker + AD5046 800Ohm luidsprekerboxen waar jaren lang naar volle tevredenheid naar geluisterd werd. Ik heb de set thuis uitgeprobeerd en ben zeer verbaast wat voor geluid er uit komt! Je praat over een set uit de periode 1959 tot begin 1962. Er komt puur muziek uit! Natuurlijk heeft het ook zijn beperkingen, maar wat er uit komt is wel heel erg fraai. Vooral solo instrumenten en vocale weergaven klingt levensecht. De set ziet er overig nog goed uit en verkeerd nog in een goede staat.

De Philips AD5046 800 Ohm luidspreker

Detail Philips AD5046

In de AD5046 zit de befaamde 9710AM luidspreker met Alnico magneet in. De A geeft aan, dat het om een 800 Ohm uitvoering gaat. De M geeft aan, dat het een dubbele conus heeft. Zo aan de stempel te zien, komt deze uit 1961.

De 9710AM

De AG9015 versterker

Componenten opstelling van de AG9015

De AG9015 zonder kap

De bijzondere uitgangstransformator

Ook ben ik in het bezit van een paar AD9710M8 luidsprekers. Ik ga daar zeker nog mee experimenteren.

De "nieuwe" en oude type 9710 luidsprekers

Het hart van de conus

De GP412mkIII pickup element

De Philips set opgesteld

Ik heb voor de gein een paar A5 luidsprekerboxen gebouwd, een ontwerp uit een oud Philips luidsprekerbouwboekje. Mijn eerste indruk was dat het geluid hard is en de frequentie vanaf circa 3000Hz behoorlijk oploopt en nogal bundelt. Ik heb nu een luchtspoel van 0,56mH tussen gezet en een echte Ribbon tweeter via een condensator van 3 uF erbij gezet. Nu klopt het geluid wel. Ik vind het ongelofelijk hoe zo'n luidspreker van circa 40 jaar oud nog zo veel kan presteren! Het klinkt open en heel direct zonder enige scherpte. T.o.v. van mijn grote luidsprekers "the Voice" is de klank wel iets harder van karakter. Bij klassieke muziek vind ik ze wat minder, maar bij de betere pop/jazz opnames zoals van b.v. Patricia Barber swingt het de pan uit! Dan vind ik de 9710 in sommige opzichte zelf beter presteren dan de Scan-Speak. Misschien ga ik ook de TQWT kast proberen.

Fountek ribbon tweeter

De Fountek tweeter is een echte ribbon tweeter met een aluminium bandje. Ik heb de tweeters via internet bij Madisound gekocht.

Een van de eerste FM stereo radio